Thursday, December 9, 2010

Cabaran Time Nak Balik PD!

Yo,

haa ni na cte psl time aku na alek dr perlis ke port dickson. mcm2 hal blaku. mmg advnture lah pndek kate. 

so aku stat la cte k. kesahnye mcm ni. mle2 aku kol teksi suh dtg amek dlm pkul 6 ptg. okai. setel kat situ. then tiba2 mbr aku sowg ni kate na join. tp die mntak lewat cket. s aku alek uncle teksi ni ckp amek kol 7. setel. sdg2 aku elex2 tggu teksi smbil menonton mbr aku sowg ni dok mngemas, tiba2 uncle tu kol. beliau ckp boley ta klu gerak 10 mnit awal. aku pon pk okai jela kot. pd hal mbr aku sowg ni dok byk mgemas lg. pas aku roger mbr aku tu. trus kelam kabut die.


mengemas dgn kelajuan super.


pastu uncle tu dtg la kol 6.50. aku mntak uncle tu tggu sat lg sbb mbr aku dok tga mngemas lg. tggu punye tggu tgk jam da kol 7 .10. tga kecoh2 kmas ni uncle tu da bsing da. ciap hon2 lg. aku yg kat dlm uma pon ley dga. bhehehe. cian uncle tu. pas setel smpan brg, kteorg naek jep tksi tu uncle tu stat bebel. sbb lmbt. ta sgka uncle tu geti bebel. tp sbb uncle tu pling murah aku pekak an tinge jep la. bhehehehe. setel cte aku ngn teksi.

aku smpai stesen bus kngar dlm kol 7.20. smpai2 jep aku g solat dlu. then aku ngn mbr aku lg 2 owg mnuggu la bus aku yg kol 8 tu. bus aku jep kol 8 tp mbr aku kol 10. so dorg dok la tman an aku. 

7.30, bus tade lg. mmg ptot tade sbb awal lg pon.

7.45, maseh tade lg. tgk byk bus da smpai tp bus aku mcm bese tade lg. elex.

7.55, ta nmpk lg btg idung bus tu. mne la hai. ponek den tggu ekau wahai si bus. 

8.07, maseh ta nmpk hatta bunyi bus aku tu pon. then aku g la kaunter tnye. dan jwapan yg aku dpt,

"laa nape adik ta dtg kaunter tny awal2 td, ni abg pnat carik lg sorg pnumpg lg ha (aku ler tu). bus ta dtg kngar dik, skg abg anta adik g shahab ngn bus laen t kat sne baru adik nek bus betul."

ape la bangang punye org. ade ke pena org espek yg atas tiket bus ptot dtg kngar tp ta dtg. bongek punye org. tp aku elex, juz snyum jep kat org tu. =)

aku pon tumpg la bus laen utk ke shahab. shahab ni kat alor star klu korg na tau. okai smpai la shahab dlm kol 9. then aku mengeheret la beg aku pergi ke office bus yg ptot aku naek tu. agk jao gak la dlm 100 meter. smpai office aku tny akak kaunter, seb bek die knal. die ckp mcm ni,

"ouh sban mlaka kan? adk dr kngar kan?"

aku cuma mengangguk. aku pon tny na naek bus mne dan beliau menjawab,

"t adk naek bus yg depan tu, tp kol 10 jp lg la. adk ley tggu dlu kat sini k"

jam tnjuk kol 9 dan bus gerak kol 10. aku kne tggu lg sejam lg. hebat. da alang2 kne tggu tu, aku g la round shahab tu jap. tgk2 pmndangan org2 na alek ke destinasi masing2. pusing2 punye pusing aku sggah la g beli wafel. sje jep buat alas perut. 

9.40, aku heret beg aku dr office ke stesen bus shahab perdana. aku tggu la kat tepi jln tu. smbil mkn wafel td smbil lihat org lalu lalang msing2 dgn idea sndri. besh gak r. mcm2 ragam. tga besh2 lepak tgk2 ujan la plop. naseb baek aku gerak awal ke stesen bus tu klu ta da lencun aku. 

10.00, bus tade lg. tga ujan2 lebat aku tgk bro yg tukg check tiket bus aku tu pon tga tggu bus tu jgk. cian beliau kne bdiri dr td. tape da mmg kje ko bro na wt cne. 

10.03, bus aku yg sebenarnya sampai! akhernye. bersyukur giler aku time tu Tuhan jep tau. aku g kat bus, simpan luggage kat blakg, naek bus, kasi tiket, carik seat, then boom! aku duduk dgn perasaan lega skali. Alhamdullillah. bheheh. 

tadaa bus aku!


seat aku 6K. tgk2 ade soket la. ley lyn muvie cm ni. tp charger aku kat dlm beg yg trsimpan kat bwh la. mlas na g amek plop. ahhh tdo lg baek lah. 

aku tgk tgkap, tga ujan, rmai org berpusu-pusu naek bus msing2. sala satu pmndangan yg aku ske tgk. jgn tny nape. sbb aku pon tatau. 

10.15, bus mula bergerak. aku lega. boley tdo dgn lena laz2. dgn penat aku bermonolog dalaman, "papai perlis (alor star) jmpe lg taon depan!"


papai !




^__^ adventure ketika mahu pulang. sesonok jugak kdg2. heheh.





2 comments: